daughter-looking-parents-using-digital-tablet-mobile-phone-home_23-2148045493

Potaknite djecu na kritičko razmišljanje o sadržajima na internetu

Piše: Vanja Šokić

U ovoj godini kada je svijet pogođen pandemijom kakva se ne pamti u novije doba, Internet je postao neophodan te se mnogo svakodnevnih aktivnosti djece, mladih i odraslih preselilo u online okruženje. Kako bi sigurno i svrhovito proveli vrijeme na internetu važno je što češće poticati djecu na kritičko razmišljanje o sadržajima s kojima se susreću.

Kritičko razmišljanje pojam je koji je dobro poznat gotovo svima i javlja se u trenutku kada ugledate neki sadržaj na vijestima, u novinama ili na internetu te pomislite: ‘Može li to zaista biti istina’?. Upravo to je prvi korak: voditi unutarnji dijalog i koristiti zdravu dozu skepticizma. Kritičko razmišljanje važna je vještina koja se uči tijekom života i koja nam je potrebna za odabir kvalitetnih sadržaja, pravovaljanih i provjerenih informacija te za zdrav način razmišljanja i pristup životu. U moru internetskog sadržaja ponekad je poprilično teško procijeniti je li neka informacija zaista točna ili je lažna. Djeca i mladi lako mogu ”pasti” pod utjecaj lažnih vijesti i slika poznatih vršnjaka te činiti stvari koje su opasne za njih i okolinu, kao i donijeti neke pogrešne zaključke koji dugoročno mogu štetiti njihovom razvoju i odrastanju.

Kako bi lakše plivali u moru internetskih sadržaja i informacija, donosimo vam nekoliko savjeta koje možete primijeniti kako bi potaknuli kritičko razmišljanje kod djece:

  1.  Ako primijetite da se nešto zabrinjavajuće ili uznemirujuće dijeli na društvenim mrežama otvoreno razgovarajte s djecom i dajte im priliku da podijele svoje iskustvo i mišljenje.
  2. Razgovarajte s djetetom o sadržajima koje svakodnevno pročita ili vidi u medijima, postavite pitanja o izvoru informacija, korisnosti i dokazima za prihvaćanje informacije kao točne. Pružite djetetu priliku da vam objasni što je pročitalo i kako je to razumjelo.
  3. Pokušajte skupa s djetetom provjeriti najmanje 3 različite web stranice kada tražite informacije ili vijesti na internetu. To će vam omogućiti da usporedite podatke koje čitate i odlučite jesu li pouzdani.
  4. Potaknite dijete da uspoređuje informacije s onim što već zna. Koristite postojeće znanje kako biste odlučili jesu li podaci pouzdani ili ih provjerite u knjizi!
  5. Neki su podaci na internetu zastarjeli ili su možda ponovno podijeljeni nakon događaja. Uvijek provjerite datum da biste vidjeli imate li najnovije podatke.
  6. Ako naiđete na lažne vijesti na društvenim mrežama, važno je savjetovati djeci da ne šire sadržaj dalje! Umjesto toga, prijavite taj sadržaj na društvenoj mreži/stranici koju koristite.
  7. Uvijek provjerite izvor: Bez obzira gdje su informacije podijeljene (društveni mediji, web stranica, blog itd.). Pronađite skupa s djetetom tko je podijelio izvorni sadržaj i razmislite jesu li pouzdani izvor.
Vanjin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!