family-using-tablet-mobile-smartphone-perform-online-shopping_147064-18

Obiteljski život u online svijetu

Piše: Iva Vidanec

Većina obitelji vodi multidigitalni život. To znači da većina članova obitelji koristi nekoliko digitalnih uređaja odjednom. Tako, na primjer, nije nam nepoznato da se dijete dopisuje sa svojim prijateljima i istovremeno sluša glazbu na radiu. Također, prisutno kod većine je i gledanje TV-a i paralelno skrolanje na društvenim mrežama. Stoga, ne može nas ni čuditi činjenica da se i obiteljski život djelomično preselio u online svijet!

Na roditeljima je velika odgovornost prilagođavanja obiteljskog života u online okruženju. Potrebno je stvoriti dom u kojem djeca mogu sigurno i produktivno koristiti medije. Moderne su aplikacije omogućile brojne prednosti upravo roditeljima. Tako je, pak, sada moguće spojiti uređaj roditelja s uređajem djeteta te upravljati i nadgledati kako njihovo dijete koristi internet. No, u današnje vrijeme dijete neće koristiti samo mobitel kako bi pristupilo internetu ili bilo u kontaktu s prijateljima. Djeca i mladi pristupaju željenim sadržajima putem nekoliko uređaja – mobiteli, tableti, računala, igrače konzole. Stoga, postavlja se pitanje – kako osigurati da je glas roditelja autoritet koji vodi djecu prema korisnim i sigurnim sadržajima, a udaljava od rizičnih i štetnih sadržaja?

Roditelji mogu instalirati filtere i aplikacije koje nadgledaju i prate povijest pretraživanja. Međutim, takve mjere, bez otvorene komunikacije i povjerenja, ne osiguravaju privatnost djeteta niti doprinose izgradnji odnosa između roditelja i djeteta. U konačnici, osim korištenja takvih „krutih“ regulatornih alata, roditelji trebaju svojoj djeci usaditi trajne vrijednosti, razvijati kritičko mišljenje i prepoznavanje neprimjerenih sadržaja koje će se aktivirati djetetu kada se susretne s online iskustvom koje im može biti problematično ili zbunjujuće. Može se zaključiti da promjenom tehnologija dolazi do sve rastućih i različitih potreba djeteta, a roditeljeva je uloga biti u korak sa svime!

Kako se interakcija djece premješta s offline mjesta na online platforme, roditelji moraju činiti isto, također. Kako bi razumijeli navike djece, potrebno je da roditelji razumiju što to njihovu djecu privlači i održava na društvenim mrežama te koje uloge imaju mediji u interakciji s vršnjacima.

Vrijeme za međusobnu komunikaciju postalo je bezvremensko zbog mogućnosti stupanja u kontakt s drugim osobama bilo kada i bilo gdje. Kada završimo razgovor preko telefona, imamo osjećaj da više nismo u komunikaciji. No, u online svijetu granice između povezanosti i nepovezanosti sve je manje jasna. Iako ostavimo mobitel sa strane, on zvoni svaki put kada dobijemo novu poruku. Iako nemamo namjeru komunicirati, netko drugi komunicira s nama.

Uloga roditelja nije važna samo tijekom komunikacije s djetetom već i nakon nje. Ona nastavlja postojati neovisno o rasporedima i obavezama svakodnevnog života. Čak i kada je dijete u školi, roditelj uvijek ima uključen mobitel kako bi mogao zaprimiti poziv nastavnice ili djeteta. Današnji roditelji primaju poruke ili videopozive iz škole kada se radi o ponašanju njihove djece. Također, roditeljima se šalju e-mailovi kako bi ih se podsjetilo na različite školske obaveze. Nakon što dijete ode spavati, roditelj se počinje baviti svojim obavezama. No, i te obaveze često uključuju organiziranje aktivnosti svoje djece. Čak i kada dijete počne studirati, roditelji su i dalje aktivni dionici jer sudjeluju u njihovim životima iako su možda udaljeni.

Danas su roditelji povezani sa svojom djecom brojnim digitalnim mrežama koje omogućuju i oblikuju komunikaciju s njima. Ponekad je teško održavati komunikaciju uživo pa se okrećemo jednostavnijim i bržim načinima. No, ne smijemo zaboraviti da emoji srca ne može zamijeniti otvorenu i podržavajuću komunikaciju. Najsnažniji temelj kvalitetnog odnosa upravo je komunikacija, a online svijet samo je još jedan od alata kojima se taj odnos može osnaživati.

 

 

Literatura: Digital Parenting: The Challenges for Families in the Digital Age.

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!