youtube-button-vector_75674-26

Negativni komentari kao lekcije ili presude?

Piše: Iva Vidanec

Kako reagirati kada se susretnemo s negativnim komentarima? Nudimo savjete naših poznatih Youtubera!

U svijet Youtubera žele kročiti brojna djeca i mladi. Na snimanje, uređivanje i objavljivanje videa gledaju kao na poslove iz snova, a Youtuberi su popularno prozvani modernim idolima! Idoli su osobe koje snažno utječu na druge, a u ovom slučaju neke potaknu da stave like, neke da se pretplate na njihov kanal, a neke da komentiraju. No, pitanje je kako reagirati kada se susretnemo s negativnim komentarima?

Negativni komentari mogu različito izgledati. U takve se komentare ubrajaju kritike sadržaja, preporuke za poboljšanje, ali isto tako i uvrede. Nakon ulaganja truda u osmišljavanje i provedbu svoje ideje, kako se osoba može osjećati kada pročita komentare poput: „Baš si jadna!“, „Pričaš gluposti…“, „Bolje da više ne snimaš!“?

Upravo smo to pitali naše Youtubere koji su gostovali na Danu sigurnijeg interneta. Pitali smo ih kako se oni nose s negativnim komentarima.

Pvtmole iskreno je rekao kako na njegovim počecima Youtube karijere nije bilo puno komentara. Stoga, kada se susreo s negativnim komentarima, obrisao ih je! No, nastavlja: „Ali danas drugačije gledam na to. Razumijem da nisam napravio video onako kako je druga osoba zamišljala, ali ja imam nekakvo svoje viđenje i ostavim negativan komentar.“

Lavvek i Ema Luketin istaknuli su da, ukoliko uočimo sadržaj koji nam se ne sviđa, nema potrebe komentirati ga već samo preskočimo i pronađemo ono što nam se sviđa. Također, Lavvek kaže: „Stava sam da se ne treba vezati za brojke i da, ako te gleda jedna osoba, to je vrijedno! Ta je jedna osoba odvojila svoje vrijeme i njezin je komentar puno vrijedniji, nego loši koje možeš pročitati. Naučiš se više ne sekirati oko negativnih komentara, usmjeriš se na pozitivne i njima se veseliš!“.

Osim toga, Ema nam je rekla kako nikada nije napisala hate komentar ili poruku jer ne vidi poantu u tome. Ona ističe opciju izbora sadržaja koji gledamo – „Ako mi se nešto ne sviđa, samo to maknem. Mislim da imam toliko izbora na internetu da se ne moram fokusirati na takve stvari i nikad ne radim što mi se ne sviđa. Tako neću gledati ni videe koji mi se ne sviđaju i s kojima se ne slažem. Kad pročitam takav nekakav komentar, pomislim si što je tim ljudima u glavi da imaju potrebu da se osjećaju bolje nakon takvog komentara.“ Umjesto da ulazi u konflikte, Ema misli da je potrebno zapitati se zbog čega bi netko tako postupio!

Na tragu Eminog razmišljanja bila je i Maša, poznata po svom kanalu Mashinthebeauty. Maša je provela jedan eksperiment u kojem ju je zanimalo kako će osobe reagirati ako im pristojno odgovori na njihov negativni komentar. Evo što je Maša istaknula: „Ja sam pokušala istestirati jesu li negativni komentari samo u cilju da dođu do nas da im odgovorimo. I počela sam odgovarati na te komentare u smislu ‘Hvala ti puno na komentaru. Nije mi baš jasno zašto si napisao to i to. Bit će mi drago da se čujemo, slobodno mi se javi ako trebaš bilo kakvu pomoć.’ I onda se oni krenu ispričavati, žao im je radi svega.“. Maša je zaključila kako negativni komentari ustvari služe kao sredstvo pridobivanja pažnje Youtubera!

Za razliku od svojih kolega, Malajski Tapir nešto je drugačijeg stava. Njemu komentari ne znače, bili pozitivni ili negativni, ukoliko nisu konstruktivni i ako mu ne pomažu unaprijediti sebe. Tapir daje primjer: „Za mene ‘Super si’ znači isto kao i ‘Glup si’. Kada mi netko kaže ‘Super si, ovaj je video bio kreativan, nitko to još nije napravio, mogao bi napraviti još par stvari’, to mi je super konstruktivno i znam što ću raditi idućih mjesec dana.

Prema onome što su naši Youtuberi savjetovali, možemo zaključiti kako nije jednostavno nositi se s negativnim komentarima, neovisno o tome koliko smo popularni. No, čak i ako dobijemo takav komentar, važno je biti odgovoran prilikom reagiranja na njih. Ukoliko nas zanima razlog takvog komentara, možemo reagirati kao Maša! S malo boljim objašnjenjem, možda dobijemo i konstruktivan savjet kako unaprijediti svoj kanal! Stoga, u cijeloj priči najvažnija je naša perspektiva – jesu li za nas komentari lekcije ili konačne presude?

 

Što su još naši Youtuberi savjetovali, možete pogledati na linku.

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!