simple-unique-gaming-banner-template_92741-92

Rizici online igrica i kako ih prevenirati

Piše: Iva Vidanec

Kada razgovaram s mladima o razlozima negativnih ocjena u školi, u većini se slučajeva kao razlog javi igranje igrica. Očigledno je da online igrice sve više plijene pozornost djece i mladih te da je igranje online igara postalo način života. Nekoć smo se igrali na igralištu, a danas se djeca igraju na online platformama. Umjesto preskakanja užeta, sada se preskaču nivoi, skupljaju bodovi i imaginarni novci.

Osim zabave, online igrice mogu sa sobom nositi rizike. Za početak, djeca mogu postati ovisna o sadržajima igrica. Na igrice se može gledati kao na vrstu hobija u koji se djeca entuzijastično upuštaju. Želja za igranjem vodi do sve dugotrajnijeg i učestalijeg provođenja vremena pred ekranima. Zbog privlačne strukture igrice koja ne dopušta da djetetu postane dosadna, potičući uživanje, može doći do razvijanja ovisnosti. Nadalje, u online igricama dostupni su chatovi s drugim igračima. Često dolazi do komunikacije s nepoznatim ljudima. Igranje u društvu je, dakako, zanimljivo, no ono može voditi do raznih oblika elektroničkog nasilja (izloženost neprimjerenom sadržaju, kontakt s online predatorima). Također, u dosta je igrica protkana doza kockanja. Online igranje može dati prividan dojam „nevine“ aktivnosti. Nemajući monetarnu komponentu uz nedostatak jasnih pravila i granica, stvara se lažni dojam bezopasnosti. Takve su igrice prisutne i reklamirane na društvenim mrežama, poput pokera. Na taj način može doći do razvijanja pozitivnog stava prema kockanju i kockarskom ponašanju u ranoj dobi.

Roditelji imaju značajnu ulogu u aktivnostima svoje djece na internetu, no ponekad ne vide kako svojim ponašanjem utječu na svoju djecu. Na primjer, upravo su oni osobe s kojima većina djece i mladih prvi puta stupa u aktivnosti kockanja. Najčešće se radi o očevima i sinovima kako komentiraju sportske aktivnosti i uplaćuju novce u kladionici. Također, roditelji su osobe koje predstavljaju modele koje će dijete oponašati. Ukoliko roditelji imaju nekritičan stav prema kockanju, vrlo je vjerojatno da će se dijete uključivati u rizične aktivnosti.

S druge strane, roditelji imaju ulogu u prevenciji i edukaciji djece. Razgovor s djecom o rizičnim ponašanjima vodi do toga da dijete ima manju potrebu stupanja u aktivnosti kockanja. Osim toga, korisno je raspraviti sa svojom djecom o vrstama igrica koje igraju. Svakako se preporuča pratiti vrijeme provedeno za igricama kao i započeti razgovor o komuniciranju s nepoznatim osobama. Ukoliko ne znate odakle početi, nudimo vam nekoliko savjeta za razgovor s vašim djetetom:

  1. Osobne su informacije privatna stvar! Kao i kod svake online aktivnosti, dobro je porazgovarati o privatnosti. Osobni su podaci svaka informacija koja govori nešto o nama. To su ime i prezime, adresa, broj telefona, škola i razred. No, isto tako, u osobne se informacije ubrajaju i fotografije te videozapisi. Osobne podatke dijelimo samo s onim ljudima kojima vjerujemo i koje poznajemo. Nemojte zaboraviti da ono što je jednom objavljeno na internetu, zauvijek ostaje tamo!
  2. Lozinka je kao ključ tvoje kuće! Lozinke naših računa trebamo dobro čuvati. One su kao ključevi naših domova koje imaju samo članovi obitelji. Na isti način trebamo postupati s lozinkama korisničkih računa – dijelimo ih samo s roditeljima!
  3. Važnost igrice za vaše dijete! Nakon što smo se prijavili, napravimo kratak osvrt na igricu. Što se u njoj radi, osvajamo li nekakve bodove i što nam ti bodovi znače? Igrice su često osmišljene kao niz nekakvih izazova koje moramo zadovoljiti kako bismo napredovali. Porazgovarajte sa svojom djecom o tome što igrica znači za njih – kako se osjećaju kada gube, a kako kada pobjeđuju?
  4. Odgovorni smo za svoje objave! U online igricama djeca i mladi često se dopisuju jedni s drugima. Objasnite djetetu kako ono ima pravo biti na internetu, no isto tako ima obavezu i odgovornost prema sebi i prema drugima. Jednako kao što ćemo čuvati vlastitu sigurnost, trebamo biti svjesni sadržaja koji objavljujemo te načina na koji taj sadržaj može utjecati na druge. Uvrede i prijetnje drugim igračima nisu odgovorno ponašanje na internetu!
  5. Važno je pratiti koliko se vremena provodi igrajući igrice! Kako biste prevenirali rizične posljedice, dogovorite s djetetom vrijeme igranja igrice. Hoće li to biti ujutro, popodne ili navečer – u potpunosti ovisi o vašem dogovoru s djetetom! Jasna pravila i njihovo pridržavanje doprinijet će osjećaju odgovornosti djeteta!
  6. Otvoren razgovor čini čuda! Otvoreni razgovor doprinosi odnosu roditelja i djeteta. Pokazalo se da djeca roditelja, koji s njima često razgovaraju o igricama, manje stupaju u rizične aktivnosti kockanja. Porazgovarajte s djetetom i pojasnite mu moguće opasnosti!
  7. Vi ste njegov model! Svaka vaša riječ i pokret daju primjer vašem djetetu kako se ponašati. Budite ono što savjetujete! Ako vodite sina u kladionicu, nije li nerealno očekivati da on to ne učini prvom prilikom?
  8. Kome se obratiti? Ukoliko djeca dožive nasilje preko interneta, bitno je da znaju da se uvijek mogu obratiti vama! Čak i ako se radi o neugodnim situacijama, roditelji su uvijek tu!
  9. Zajednička igra! Pokušajte zajedno s djetetom odabrati igru koju ćete zajednički igrati. Dok birate igru, procijenite njezin sadržaj i poruke. U zajedničkim igrama povezujete se s djetetom, ali istovremeno možete pokrenuti razgovor o tome kako dijete doživljava pojedini sadržaj. Osim zabave, možete se okušati i u edukativnim igricama! Također, iskoristite ovo vrijeme kako biste naučili nešto novo – dopustite da vas dijete uči!
Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!