bright-poster-family-protection-with-children_81522-4244

Roditelji, nemojte žmiriti na signale koje vam dijete šalje!

Piše: Iva Vidanec

Djeca i mladi ponekad prešućuju neugodne emocije i iskustva. Kada saznaju za problem, roditelji se pitaju – kako dalje?

Sve se češće govori o negativnim utjecajima prekomjernog korištenja digitalnih uređaja, no znanstvena su istraživanja to i potvrdila. Naime, pokazalo se kako je korištenje pametnih telefona i društvenih mreža značajno povezano sa psihičkim poteškoćama. Što to znači?

Povezanost korištenja digitalnih uređaja i psihičkih poteškoća znači da sa sve većim korištenjem pametnih telefona, pretraživanjem interneta, korištenjem društvenih mreža dolazi do porasta psihičkih problema. Kao neki od najčešćih problema javljaju se samoozljeđivanje, suicidalne ideje i razvoj psihičkog distresa. Ovakve su posljedice česte kod populacije djece i tinejdžera, uz sve teže usmjeravanje pažnje i sniženo samopoštovanje.

Još je jedan otežavajući faktor prikrivanje problema. Tako, pak, djeca i mladi ponekad prešućuju neugodne emocije i iskustva svojim roditeljima i vršnjacima zbog straha da će se osramotiti ili jer misle da se mogu sami suočiti s problemima. Kada saznaju za problem, roditelji se pitaju – kako dalje?

Umjesto zabrane, stručnjaci u području mentalnog zdravlja preporučuju razgovor s djecom o korištenju tehnologija. Ohrabrujemo roditelje da postave jasna pravila korištenja tehnologije, kao što je sklapanje dogovora o vremenu provedenom pred ekranima. Također, vjerujte sebi! Ako vam vaš instinkt govori da nešto nije u redu, da se vaše dijete pati, nemojte žmiriti na problem! Dok se individualni simptomi mentalnih poremećaja razlikuju, većina najvažnijih znakova upozorenja jesu drastične promjene u ponašanju djeteta ili u mogućnostima uspješnog funkcioniranja u školi, s obitelji i prijateljima. Ne uzimajte ovo kao obična slova na papiru – razgovarajte sa svojom djecom i pokušajte doznati što se događa u njegovom svijetu. Svako dijete želi i treba vašu pomoć te računa na vas!

Ako ste zabrinuti oko zdravlja svoga djeteta, obratite se stručnjaku – obiteljskom liječniku, centru mentalnog zdravlja u zajednici, učitelju ili školskim stručnim suradnicima. Oni će znati što treba učiniti. Vaš je posao kao roditelja tražiti pomoć, a naš je zadatak kao stručnjaka za mentalno zdravlje omogućiti vam tu pomoć.

Važno je naglasiti da se radi o pružanju pomoći, a ne o popravljanju, izlječenju ili rješavanju problema. Dobrobit se ne ostvaruje preko noći. Budite strpljivi, otvoreni i puni razumijevanja sa svojim djetetom. Nemojte zaboraviti voditi brigu i o sebi, također, jer vaše dijete u svakom trenutku ovisi o vašem fizičkom i psihičkom zdravlju!

Ukoliko se nađete u uredu stručnjaka, dobit ćete ohrabrenje – Niste sami u tome! Pružit ćemo vam informacije i podršku, no najvažnije alate već imate – ljubav, hrabrost, ustrajnost i iskrenost da pomognete svojoj obitelji da napreduje!

 

Slobodno nam se obratite na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra za sigurniji Internet 0800 606 606 ili info@csi.hr. Također, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pruža savjetodavne usluge u svome Savjetovalištu za djecu, mlade i obitelj savjetovaliste.cnzd@gmail.com .

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!