parents-spending-time-with-their-son_23-2148466982

Psihološki aspekti samoizolacije

Piše: Iva Vidanec

Još uvijek neizvjesna situacija uzrokovana širenjem COVID-19 uvelike utječe na stil života ljudi. Zatvoreni u svoja četiri zida tražimo zanimaciju, zabavu. Što će se dogoditi kada pospremimo svaki kut našeg doma? Kada obavimo sve obaveze za posao i kada napišemo s djetetom zadaću? Što ću kada mi bude dosadno?

Kada ne uspijemo pronaći čime ćemo se baviti, može doći do prekomjernog online pretraživanja informacija o virusu što vodi intenzivnijim neugodnim stanjima i emocijama.

Izolacija za sobom nosi neke neugodne emocije poput straha, tjeskobe, panike. Zatvoreni u svojim domovima vrlo lako možemo prijeći u stanje prekomjernog razmišljanja o zarazi i doživljavati intenzivan strah. U takvim je situacijama korisno naći i pratiti provjerene i vjerodostojne izvore informacija. Istinite informacije mogu ublažiti naš doživljaj straha i tjeskobe. No, naravno, pretjerano i stalno pregledavanje digitalnih uređaja o virusu neće pomoći, štoviše odmoći će ublažavanju stanja napetosti. HZJZ preporuča da si postavimo nekoliko pitanja –  Postoji li razlog zbog kojeg mislim da sam ja osobno u riziku od zaraze? Jesam li bio u kontaktu s mogućim slučajevima zaraze? Takvim promišljanjem smanjujemo mogućnost doživljaja rizika na nesvjesnoj i instinktivnoj razini, odnosno racionalnije promišljamo o mogućoj opasnosti. Konačno, treća preporuka HZJZ je da promišljamo koje su to mjere i načini, odnosno naša ponašanja kojima uspješno možemo doprinijeti smanjivanju rizika. Na tom mjestu je ponovno važno donositi odluke na temelju vjerodostojnih informacija od strane stručnjaka. To uključuje i ponašanja vezano uz načine na koje možemo zaštiti sebe, ali i druge ljude. Navedenim načinima i ponašanjima odgovorno se ponašamo prema svom zdravlju, ali i zdravlju drugih osoba.

Sve navedene informacije dostupne su na internetu. Nekoliko vas klikova dijeli od vjerodostojnih informacija. Ovdje je podsjetnik kako razlikovati istinite od lažnih vijesti. No, postavlja se pitanje što raditi kada istražimo sve što se da istražiti?

Tada na snagu mogu stupiti zajedničke aktivnosti s našim ukućanima. Kvalitetno provođenje slobodnog vremena može zvučati kao klišej, no uistinu je važno, pogotovo ako se nalazite u izolaciji radi ublažavanja neugodnih stanja. Zajedničko pravljenje kolača, društvene igre ili običan razgovor. Čak i spremanje stana može biti zanimljivo kada si u dobrom društvu. Također, jedan od prvih aduta u trenucima dosade je korištenje interneta. Upalimo si novi film ili omiljenu seriju i „ubijemo“ nekoliko sati vremena. Umjesto „ubijanja“ vremena, zašto ne pokušamo kvalitetno iskoristiti to vrijeme?

Nudimo vam  radnu bilježnicu koju možete rješavati zajedno s djecom osnovnoškolskog uzrasta. Radna se bilježnica zasniva na osvještavanju o elektroničkom nasilju. U vrijeme kada smo sve više na računalima, nije loše iskoristiti „višak“ vremena i proći s djecom kroz temeljne pojmove e-nasilja. Zajedno ćete učiti i zabaviti se, ali i bolje upoznati. Iskoristite izolaciju kao vrijeme za obitelj!

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!