children-play-drama-stage_1308-26843

Vrijeme za online kulturu!

Piše: Iva Vidanec

Zadnjih nam je dana nastupio režim života na koji se većina još uvijek privikava. Preporuča nam se što manje izlaziti i biti u socijalnim kontaktima. Poštujući ove preporuke, trudimo se zabaviti djecu i sebe u cjelodnevnom boravku u zatvorenom prostoru. Ponekad izgubimo ideje…

Istražujući online mjesta naišla sam na zanimljive aktivnosti koje biste mogli raditi s vašom djecom:

Online kazalište.

Neki od predstavnika hrvatske kulture odlučili su podijeliti svoje izvedbe putem online kanala. Naime, tako zagrebački HNK u suradnji s 24sata dijeli svoje izvedbe putem svoga YouTube kanala. Predstave su, za sada, namijenjene odrasloj populaciji, no zašto ne biste upoznali svoju djecu s raznim dramskim oblicima? Zajedno možete proučiti i naučiti nešto o dramskim vrstama. Možete pripremiti djeci set pitanja na koja oni mogu odgovarati nakon odgledane predstave. Interaktivna nastava ne mora nužno biti samo u školi uz učitelje – okušajte se i vi u njihovim cipelama!

Nadalje, CeKaTe (Centar za kulturu Trešnjevka) na svojoj službenoj stranici objavio je raspored svojih igrokaza i radionica izrade lutaka. Zašto ne biste zajedno sa svojim djetetom izradili zečića od rola toalet papira? Ili žabice od papira? Slično tome, FB stranica Teatar Puna kuća svakodnevno objavljuje nove kazališne izazove u kojima sudjeluju roditelji i djeca. Zamislite da ste na kazališnim daskama i probudite dijete u sebi!

 “U lutkarsko s kauča” aktivnost je Gradskog kazališta lutaka Rijeka koje svaki petak u 12 sati na svojoj službenoj stranici i Facebook profilu postavlja link predstave za cijelu obitelj. Također, Gradsko kazalište lutaka Split donosi vam „Kazalište na daljinu“. Predstave ovog Kazališta možete gledati putem YouTube kanala čije će se poveznice objaviti na službenim stranicama GKL i na Facebook stranici. Na ovim stranicama možete pronaći sadržaje za naše najmlađe, kao i ponešto za sebe. Kazalište dolazi u vaše domove, stoga nema mjesta izgovorima – udobno se smjestite i krenite u online avanturu!

Online posjeti muzejima

Kao i kazališta, muzeji su otvorili svoja online vrata posjetiteljima diljem svijeta. Neki od najpoznatijih muzeja podijelili su svoje online izložbe. Jedan od takvih muzeja je i zagrebački Muzej za umjetnost i obrt. Vjerojatno neke muzeje nećemo vidjeti uživo, stoga uhvatite priliku i pogledajte što oni nude svojim posjetiteljima! Poticanjem gledanja kazališnih predstava i muzeja prenosite poruku djetetu o važnosti kulturnog uzdizanja!

Online ideje

Ideje o provođenju slobodnog vremena možete pronaći u raznim online grupama. U takvim se grupama objavljuju kreativne i zabavne aktivnosti koje su drugi proveli sa svojom djecom. Znate li kako izraditi domaći plastelin? Ili pijesak? Kako se zabaviti, a ujedno i učiti? Odgovore na ovakva i slična pitanja možete pronaći u online svijetu! Primjeri zanimljivih aktivnosti u kući možete pogledati ovdje. Osim online grupa, postoje brojni YouTube kanali pomoću kojih možete naučiti izrađivati svakojake zanimljive stvarčice. Ako ste uvijek htjeli naučiti štrikati, evo prilika za to!

Nakon što se odigraju sve društvene igre i pogledaju filmovi iz privatnog arsenala, može biti izazovno osmisliti nove, zanimljive aktivnosti za cijelu obitelj. Umjesto preuzimanja novih igrica i filmova, istražite nešto drugačije. Dajte priliku online sadržajima o kulturi, kreativnosti i raznolikosti jer, razvijajući djetetova znanja i vještine, nadopunjavate vlastita!

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!