animal-design-isometric-nature-concept_18591-60011

Doprinos videoigara podučavanju djece

Piše: Iva Vidanec

S obzirom na veliki broj djece koja su u svojim kućama zbog situacije s COVID-19, Minecraft je odlučio pomoći roditeljima u podučavanju svoje djece od kuće putem besplatne edukativne verzije svoje igre – Minecraft Education Edition. Ova igrica omogućava igračima istraživanje svijeta izgrađenog od kocaka uz mogućnost samostalnog kreiranja svog vlastitog. Proizvođači navode kako sadržaj i igranje igre potiču kreativnost, suradnju i rješavanje problema u digitalnom okruženju.

Minecraft daje igračima alate, materijale i okolinu pomoću kojih oni kreiraju svoje svjetove. Mogućnosti igre su neograničene – u potpunosti ovise o kreativnosti igrača. Osim poticanja kreativnosti, ova se igra pokazala kao dobar edukativni alat. Minecraft je ponudio edukativno izdanje originalne igre u kojem nudi besplatno podučavanje od kuće uz dozu zabave. Proizvođači nude planove podučavanja iz raznih predmeta kao što su jezici, znanost, povijest, kultura, umjetnost, dizajn, matematika i informatika. Postoje i lekcije koje su vezane uz svakodnevan život, poput zdravlja i životinja. Ove lekcije omogućavaju djeci stjecanje novog znanja, povezivanje novih s naučenim informacija, primjenu znanja i timski rad. Također, igrica nudi deset besplatnih svjetova od kojih svaki ima svoj plan lekcija! Osim toga, igrica nudi i neke izazove u kojima djeca primjenjuju naučeno gradivo. Na primjer, jedan je od izazova prikazivanje najznačajnijeg simbola pojedinog godišnjeg doba pomoću Minecraft kockica.  Kao i kod lekcija, svaki izazov ima pripadajući plan predavanja.

Roditelji koji žele koristiti Minecraft kao edukativni alat mogu besplatno preuzeti igricu te ju je moguće pokrenuti na Android i iOS sustavima, računalima, PlayStation 4 i dr. Besplatni i lako dostupni edukacijski alati Minecrafta mogu biti jedan od načina kako industrija videoigara može doprinijeti obrazovanju naše djece. No, Minecraft nije samo za djecu – popularna je i među odraslima!

Ova videoigrica ima potencijala pozitivno doprinijeti razvoju naše djece. No, kako bi se to dogodilo, odrasla osoba koja će koristiti ovaj alat za prijenos znanja, treba se dobro upoznati sa značajkama ovog alata. Kao i za svako predavanje, potrebno je imati cilj koji će se nastojati ostvariti tijekom nastavnog sata. Jednako vrijedi i za ovu igricu. Kada postoji jasan i konkretan cilj, uz poznavanje sredstva koje koristimo, vrlo lako možemo doprinijeti razvoju djece u opuštenoj atmosferi!

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!