girl-with-father_1098-12940

Teške teme – razgovor o sekstingu

Piše: Iva Vidanec

Djeca su u kontaktu s tehnologijom od vrlo rane dobi. Fotografiranje i snimanje sebe često je jedan od prvih aktivnosti koje dijete nauči raditi putem mobitela. Takve vještine mogu pozitivno doprinijeti održavanju kontakta s udaljenim članovima obitelji jer dijete zna kako upaliti mobitel i nazvati svoju obitelj!

Mlađa su djeca poprilično i prirodno znatiželjna u vezi svoga tijela. Kada nauče kako fotografirati i slati fotografije, mogu se naći u riziku da fotografije sebe bez odjeće ili tek djelomično obučene. Takva se znatiželja može javiti neovisno o drugim događajima, ali može biti potaknuta uspoređivanjem sa svojim prijateljima.

Razgovor s djecom o fotografiranju i slanju fotografija na kojima se oni nalaze bez ili s malo odjeće igra izuzetno važnu ulogu u prevenciji rizičnih posljedica. Nudimo vam ključne teme o kojima biste trebali porazgovarati s njima:

  1. Raspravite o vrstama fotografije koje se mogu i one koje se ne bi trebale dijeliti na internetu. Važno je naučiti djecu razliku između primjerenih i neprimjerenih fotografija i videozapisa. Postoje situacije u kojima biste mogli započeti ovakvu temu, npr. kada se dijete tušira. U takvim situacijama možete započeti razgovor o tome koji se dijelovi tijela ne bi trebali fotografirati i dijeliti online jer su privatni. Možete primijeniti PANTS pravilo – bilo koji dio tijela koji je prekriven donjim rubljem pripada isključivo djetetu i nikome drugome!
  2. Kontinuirano razgovarajte s djetetom o njegovom online životu. Započnite razgovor o tome kako vi koristite Internet kao obitelj i u koje svrhe. Razgovarajte o vrstama sadržaja koje bi vaše dijete moglo tražiti na internetu te s kojim ciljem koriste kameru. Niže se nalaze ice-breakeri kojima možete započeti taj razgovor!
  3. Budite podržavajući! Važno je da dijete zna kako vam se može obratiti za pomoć i da ćete ga poslušati te podržati u bilo kojem slučaju. Pobrinite se da djeca znaju tko su osobe od povjerenja od kojih mogu tražiti pomoć. Ovo je vrlo važno jer će djeca često prešutjeti problem roditeljima upravo zbog straha da neće dobiti razumijevanje, pogotovo u slučaju slanja svojih eksplicitnih sadržaja. Stoga, podsjećajte ih da s vama mogu razgovarati o svemu te da ćete zajedno riješiti svaki problem, neovisno o čemu se radilo.
  4. Postavite pravila i granice. Zajedno s djetetom donesite pravila o prihvatljivim i rizičnim online ponašanjima. Također, dogovorite se koja web mjesta, aplikacije i platforme dijete smije posjećivati, a koje ne. Važno je djetetu pružiti jasan razlog zbog čega je nešto rizično po njega. U slučaju da se postavljena pravila prekrše, važno je donijeti i odluku o odgovarajućim posljedicama. Korisno je s vremena na vrijeme proći kroz postavljena pravila i obnoviti ih!
  5. Aktivirajte roditeljski nadzor. Postoji rizik da se vaše dijete susretne s neprimjerenim sadržajima u online svijetu i poželi ih dodatno istražiti. Kako biste smanjili rizik, preporuča se da roditelji aktiviraju postavke roditeljskog nadzora nad aplikacijama i uređajima koje dijete koristi. Nemojte zaboraviti kako je roditeljski nadzor nužan dio online sigurnosti djece, ali nije dovoljan bez otvorenog razgovora s djecom. Takvim nadzorom možda možete filtrirati sadržaj s kojim će se dijete susretati, no ne utječe na to kako će dijete fotografirati ili snimati sebe i svoga tijela. Dakle, potrebno je koristiti razne alate kako bismo djeci pružili siguran online boravak!

Kako započeti razgovor?

Otvoreni dijalog odličan je način kako započeti razgovor s djetetom o njegovim online aktivnostima. Evo nekih ice-breakera kojima možete započeti razgovor:

  • Što najviše voliš raditi na internetu?
  • Što najviše voliš fotografirati?
  • S kime se voliš fotografirati?
  • Voliš li fotografirati sebe? Što činiš s tim fotografijama?
  • Kome se možeš obratiti ukoliko doživiš nešto neugodno u online svijetu?

Osim navedenog, savjetujemo vam da istražite online materijale Centra na stranici Netica.hr i usvojite nova znanja uz zabavu! Naravno, ukoliko imate pitanja u vezi online svijeta, slobodno nam se obratite na anonimnoj i besplatnoj liniji Centra za sigurniji Internet – 0800 606 606.

 

Preuzeto s Childnet International

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!