social-media-marketing-mobile-phone-concept-with-flowers-emoji_23-2148439383

Skrivene poruke online savjeta

Piše: Iva Vidanec

Prelistavajući videozapise na aktualnim društvenim mrežama, često se susrećemo s mnoštvom savjeta – savjeti o kuhanju, odjeći, šminkanju, ali i o tjelesnom izgledu.

Najčešći, ali i među najosjetljivijim primjerima, svakako su savjeti i komentari o fizičkom izgledu. Nepobitna je činjenica da se online svijet vrti oko izgleda, no, oni koji prate trendove objavljivanja na društvenim mrežama, mogu primijetiti kako je došlo do promjena u poimanju fizičke atraktivnosti. Možda ne nužno promjene, nego nadogradnje termina socijalno poželjnog tijela. Ova promjena nije toliko zahvatila muškarce koliko žene. Uz neke manje preinake, zna se kakvo će muško tijelo krasiti naslovnice časopisa. No, ako pokušamo opisati privlačnu žensku figuru, zasigurno ćemo dobiti različite odgovore.

Svi znamo kako se u davninama pozitivno doživljavala žena koju su krasile obline. Suprotno toj perspektivi, dugo su godina sinonimi ženskoj ljepoti bile manekenke – iznimno vitke mlade žene, bez oblina. Kasnije, u ovim novijim vremenima zaljubljeno gledamo, pak, u atletska tijela žena. Na društvenim su mrežama poželjno procijenjena tijela onih žena koje aktivno treniraju ili se bave sportom. Više nije dovoljno biti vitka žena bez celulita, sada je važno pokazati mišiće. Koju poruku, ustvari, sa sobom nosi konstantno mijenjanje društvenih očekivanja o izgledu jedne žene?

Apsolutno je jasno kako mlade djevojke prate najnovije društvene norme, što se može primijetiti i po njihovim fotografijama. I u ovom su slučaju stroge socijalne (digitalne) norme pronašle svoj put u oblikovanju mišljenja mase. Ako provrtite Instagramom ili TikTokom sigurno ćete uočiti objavu sa savjetima o fotografiranju. Iz kojeg se kuta snima, pod kojim svjetlom? Kako postaviti nogu, na koji način držati šalicu? Nemoj stisnuti usne, usmjeri pogled! Neka ti ramena ne pokrivaju okvir slike, budi spontana! Ni slučajno ne smiješ opustiti nogu, već ju utegni i zarotiraj tijelo! Sve su nam ponudili, na nama je samo da slijedimo upute i budemo ono što se od nas očekuje!

Uvijek se u ovakvim temama osvrnemo na djevojčice, djevojke i žene koje se godinama bore sa standardima ljepote – nametnutim ili usvojenim. Mnogi ne razumiju teret na njihovim leđima i potrebu da budu prihvaćene. No, kako se one i mogu osjećati kada svaki dan slušaju kontradiktorne poruke, kao što je: Oblikuj mišiće, ali ih nemoj pretjerano istaknuti. Moraš biti mišićava, ali ostani ženstvena. Ne smiješ biti debela, no kada si „kost i koža“ to isto ne valja. Između redova čuju bolnu poruku: „Iako se trudiš, nikada nećeš biti dovoljno dobra!“.

Možemo se svi složiti da se definicija atraktivnog ženskog tijela mijenja. Takve su promjene, ali i standardi, još više izraženi zbog online života koji vodimo. Čak se i odrasle žene bore s vlastitim, ali i društvenim očekivanjima o tome kako bi one „trebale“ izgledati. Kako onda neće i one najmlađe? Osvrnite se na mlade djevojke oko sebe i zapitajte ih koga predstavljaju njihove fotografije na društvenim mrežama – njih ili socijalno poželjne ideale? I kada socijalno poželjni ideali postaju važniji od vlastitih?

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!