dating-application-concept-illustrated_52683-24296

Tko posjećuje online dating stranice?

Pišu: Martina Nikolić i Iva Vidanec

Sigurno ste se jednom u životu pitali funkcionira li upoznavanje srodnih duša putem online dating stranica. Tko posjećuje online dating stranice i koja se motivacija krije za toga?

Strana istraživanja pokazuju da se aplikacijom koristi 38% odraslih u Americi (Smith i Duggan, 2013), da su to uglavnom heteroseksualne osobe (Hitsch, Hortacsu, Ariely, 2010), a prosječna je dob za muškarce i žene oko 25 godina. Što se tiče osobina ličnosti osoba koje koriste aplikaciju, Ciocca i sur. (2020) pregledom literature u zadnjih 5 godina na temu Tindera zaključuju da su kod muškaraca uglavnom prisutni makijavelizam, narcisoidnost i psihopatija. Timmermans i Caluwé (2017) na oko 500 sudionika samaca zaključuju da su to uglavnom ekstraverti, otvoreni ka iskustvu.

Što se tiče motivacije za korištenjem aplikacije, istraživanja se slažu da neobavezni seksualni odnos – kojeg većina smatra najčešćim motivom za posjećivanje dating stranica, nije glavni i jedini motiv. Ističe se 6 motiva: ljubav, neobavezni seks, olakšavanje komunikacije, validacija vlastite vrijednosti, uzbuđenje te praćenje trendova. Također, ispitane su i osobine ličnosti osoba koje ne koriste Tinder – a njih pak karakterizira savjesnost (Timmermans i Caluwé, 2017).

Istraživanja koja se bave ovom temom motivacije za korištenje aplikacije i općenito s raširenosti upotrebe nisu brojna, posebno na našem području. Većina se postojećih istraživanja bavi sigurnosnim pitanjima korištenja samih aplikacija. Od provedenih istraživanja u Hrvatskoj možemo izdvojiti istraživanje (Antolković, 2018) provedeno na 343 studentice i studenta Sveučilišta u Zagrebu, s 30 različitih fakulteta u kojem je utvrđeno kako 31% mladih koristi mobilne dating aplikacije. Usporedbom s inozemnim istraživanjima, dolazimo do zaključka da je taj postotak realitvno usporediv. Istraživanja su u Hrvatskoj, dakle oskudna, a ostaje nepoznata upoznatost mlađih generacija sa samom aplikacijom. Što se tiče mlađih uzrasta, na uzorku od 104 ispitanika, učenika 3., 4., 5., 6. i 7. razreda u 9 osnovnih školi s područja Istre Đulabić (2019) navodi da ga koristi (0,96 %) učenika. S obzirom na veliku dobnu raznolikost, postoji potreba za dodatnim istraživanjima na uzrastu srednjoškolaca i učenika završnih razreda osnovne škole. Ipak, činjenica kako neka djeca osnovnoškolskog uzrasta nisu upoznata s svrhom i korištenjem online alata, kao što su dating stranice, stavlja naglasak na važnost razgovara o temema poput ovih. Kako bismo mogli kvalitetno razgovarati s mladima o ovoj temi, važno je poznavati neke osnovne informacije o načinu funkcioniranja same aplikacije. Otvoreni razgovor o temama poput odgovornog ponašanja na internetu, važnosti zaštite privatnosti i općenito pridržavanja pravila oko potrebne dobi za pristupanje određenim aplikacijama je način za bolje upoznavanje s time što naša djeca zaista rade na internetu.

Nužno je otvoriti temu i dijeljenja svojih fotografija u online okruženju. Iako je za ovu aplikaciju potrebna fotografija, važno je biti upoznat s opasnostima dijeljenja svojih osobnih podataka. Naime, nedavno su organizacije koje se bave zaštitom privatnosti i sigurnosti utvrdile preko 800 GB podijeljenog sadržaja koji je preuzet s dating aplikacija. Sadržaji su brojni – od eksplicitnih fotografija do intimnih informacija iz razgovora dvaju korisnika. Stoga, u razgovoru s djecom i mladima započnite temu o dijeljenju osobnih podataka. Što se i kome smije dijeliti na internetu te koje su moguće opasnosti svakako su korisna, ako ne i nužna, znanja. Svjesnost o prednostima i nedostacima raznih aplikacija može prevenirati rizična ponašanja. Umjesto da ih pustimo da sami istražuju i riskiraju svoju privatnost, povedimo otvoren i iskren razgovor s njima.

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!