web-design-concept_24877-52343

U kojem grmu leži zec?
– Aplikacije sa skrivenim sadržajima

Piše: Iva Vidanec

Znate li razliku između kalkulatora i tajnih datoteka sa skrivenim sadržajima? Razlika ne postoji.

Calculator+ izgleda kao i svaka druga aplikacija za računanje na mobitelima. Međutim, ova je aplikacija puno više od toga.

Ova je aplikacija postala iznimno popularna 2016.godine, a od tada su se razvile i njezine nove verzije. Razlog velike popularnosti ovog kalkulatora krije se u mogućnosti skrivanja sadržaja.

Aplikacija funkcionira na identičan način kao i drugi kalkulatori. Pomoću nje se mogu obavljati sve matematičke radnje kao i na drugim prosječnim kalkulatorima. No, utipkavši lozinku u obliku četveroznamenkastog broja, otvara se novo sučelje koje krije sadržaje. Naime, lozinkom su osigurane datoteke fotografija i videosadržaja koji nisu lako dostupni osobi koja pretražuje telefon.

Karakteristike ove aplikacije su sljedeće:

  • Služi kao trezor sadržaja koje štiti lozinka. Takvi se sadržaji mogu pregledavati samo uz pomoć postavljene lozinke.
  • Kao roditelj koji nije upoznat s aplikacijom, vjerojatno nećete nikada posumnjati da se iza običnog kalkulatora kriju fotografije i videi. Ukoliko želite pristupiti tim sadržajima, bit će vam potrebna lozinka.
  • Svi skriveni sadržaji ne mogu se pregledavati u galeriji fotoaparata na mobitelima.

Ukoliko putem Family Linka odobravate instaliranje aplikacija na mobitel svoje djece, vrlo vjerojatno nećete posumnjati u zahtjev za instalacijom kalkulatora. Ako uđete u kalkulator, ne postoji nikakav detalj koji odaje da aplikacija iza sebe krije nešto puno više. Sigurno se pitate – kako održati korak s novim tehnologijama?

Odgovor je vrlo teško. Čak i osobe koje se svakodnevno bave ovakvim temama ne mogu popratiti najnovije aplikacije i njihove mogućnosti. Stoga, odgovor ipak leži u nečemu prirodnijem i dobro poznatom – otvorenoj i iskrenoj komunikaciji s djecom.

Pretraživanje mobitela djeteta nije jedan od preporučenih načina izgradnje odnosa povjerenja. Ono što bi moglo biti korisno je kontinuirano razgovarati s djecom o opasnostima skrivanja sadržaja, o kreiranju i slanju neprimjerenih i eksplicitnih sadržaja na kojima se oni nalaze. Tijekom zajedničkih razgovora uputite ih u opasnosti takvih aplikacija koje „čuvaju“ njihove fotografije. Nijedna aplikacija ne jamči sigurnost podataka. Nekoliko je klikova potrebno da se podaci hakiraju i podijele s drugima. Velika je mogućnost i da uslijedi e-nasilje. Također, je li vaše dijete upoznato s mogućim utjecajem neprimjerenih objava na njihovu budućnost (školovanje, karijera)?

Što u slučaju da je vaše dijete preuzelo ovu aplikaciju?

Ostanite smireni! Smirenost i razumijevanje bit će potrebni za razgovor koji će uslijediti. Neki će roditelji biti ljuti ili šokirani zbog preuzete aplikacije, no uistinu je potrebno smirenim tonom započeti razgovor o ovoj temi. Otvoreno pitajte dijete nalaze li se sadržaji u pozadini aplikacije i želi li nešto podijeliti s vama. Smiren će pristup vjerojatnije voditi iskrenijim odgovorima, a tako i otkrivanju njihovih skrivenih sadržaja, za razliku od napada.

Ukoliko otkrijete da vaše dijete skriva neprimjerene sadržaje na kojima se ono nalazi, možda ćete osjećati potrebu da ih kaznite. No, pokušajte drugim načinom. Čuvajte energiju za razgovor o toj temi jer kažnjavanje bez objašnjenja ne mora prevenirati buduće rizične aktivnosti. Upitajte dijete što ga je potaknulo na takvo ponašanje. Možete započeti s „Ovo nije jednostavan razgovor nijednom od nas, ali mislim da je važno da porazgovaramo o tvojim fotografijama. Možeš li mi reći što te potaknulo da se uslikaš na ovaj način? Zanima me što si htio učiniti s takvim slikama.“. Usprkos tome što je djetetovo ponašanje iznimno rizično po njega, osuđivanje i napadanje može negativno djelovati na njihovo samopoštovanje, ali i na vaš odnos povjerenja. Iskoristite ovu priliku i pojasnite djetetu rizike sextinga, što može poći po krivu i kakve posljedice takvo ponašanje nosi sa sobom. Iskoristite ovu priliku za zajedničku raspravu o prihvatljivim i neprihvatljivim online ponašanjima, prednostima i rizicima takvih ponašanja, ali i o potrebama djece.

Moramo priznati kako roditeljstvo u digitalnom svijetu nije jednostavno. Nove mogućnosti donose nove rizike s kojima je teško ići u korak. S druge strane, niti djeci nije jednostavno. Naša se djeca svakodnevno susreću s brojnim izazovima, ali i pritiscima i očekivanjima društva. U vremenu kada su dječji uzori osobe koje se na većini svojih sadržaja nalaze u polugolim odjevnim kombinacijama, ne čudi činjenica da se odrasle i dječje percepcije „normalnog“ razlikuju. Usprkos navedenim izazovima društvenih mreža, roditelji i dalje imaju glavnu ulogu. Otvorenim razgovorom i razumijevanjem potiče se suradnja i iskrena komunikacija, a jasno postavljanje granica između primjerenog i neprimjerenog ponašanja postaje orijentir za buduće online aktivnosti te prevencija rizičnih posljedica.

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!