attention-please-business-infographic-template-megaphone-banner-stock-illustration_100456-1535

Znate li što je 6inner?

Pišu: Iva Vidanec

Na društvenim se mrežama pojavio novi trend – 6inner izazov. O čemu se radi?

Još jedan uznemiravajući i opasan trend dobiva sve više pažnje na društvenim platformama, kao što su Instagram i Twitter. The 6inner Challenge vrlo je sličan prethodnom Blue Whale izazovu, aktualnom prije nekoliko godina. Priroda ovakvih izazova je poprilično opasna – potiče se na izvršavanje zadataka koji vode do ozbiljnih posljedica po osobu (u konačnici smrt).

Kako prenose strani mediji, ovaj izazov započinje porukom nepoznate osobe na društvenoj mreži u kojoj ona poziva primatelja poruke da s njom zaigra igru. Uslijedit će izazovi, a kako bi se izvršili izazovi, potrebno je sebi nanositi štetu ili ozljede. Ukoliko se odbije izazov, počinju stizati prijetnje kako će se hakirati korisnički profil i javno otkriti osobne informacije.

Ovakvi su izazovi iznimno rizični jer su im ciljna skupina djeca i mladi. Zbog svoje znatiželje, a ujedno i nedostatka znanja o online sigurnosti, oni se upuštaju u ovakve izazove nesvjesni rizika. Također, kod njih se javlja strah od posljedica i osjećaj srama zbog čega odlučuju ne podijeliti s drugima što im se događa.

Neka djeca pak mogu doživljavati vršnjački pritisak zbog čega se osjećaju primorana sudjelovati u njemu. Kako bi se spriječile ozbiljne posljedice, važno je aktivno razgovarati s djecom o novim trendovima i izazovima.

Ukoliko zaprimiš poziv za uključivanje u izazov, savjetujemo ti da ne nastavljaš razgovor s nepoznatom osobe te se ne uključuješ u zadatke. Također, pokaži roditeljima poruku i porazgovarajte o rizicima takvih izazova. Poželjno je i prijaviti profil policiji ili CSI.hr. Osim toga, ako se susretneš s drugim prijetnjama na internetu, ako vaše dijete doživljava online nasilje ili primjećujete posljedice online nasilja kod učenika, slobodno nas nazovite na besplatnu i anonimnu liniju Centra za sigurniji Internet 0800 606 606. Naši će stručnjaci dati najbolje od sebe kako bi vam pružili potrebnu pomoć i podršku!

Savjeti za djecu i mlade

  • Ako zaprimiš poruku u kojoj te druga osoba poziva na igranje zajedničke igre ili na bilo koju neugodnu aktivnost, nemoj odgovarati na poruku i potraži pomoć!
  • Ukoliko si započeo/la s igranjem izazova i sada želiš prestati, a druge te osoba ucjenjuje i prijeti – obrati se odraslim osobama i ispričaj što se dogodilo!
  • Čak i ako druga osoba raspolaže s tvojim osobnim podatcima, roditelji ili druge odrasle osobe od povjerenja mogu ti pomoći da ostaneš siguran!
  • Ako te vršnjaci prisiljavaju da obavljaš izazove, znaj da ne trebaš raditi ono zbog čega se možeš osjećati loše. Čuvaj svoju online i offline sigurnost!
  • Znamo kako odupiranje vršnjačkom pritisku može biti teško, zato smo i dostupni na 0800 606 606 da ti pomognemo! Naravno, možeš nam se obratiti ako imaš bilo kakvo pitanje u vezi online svijeta – stojimo ti na raspolaganju!
Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!