Objavljivanje slika djece online

objavljivanje slika djece naslovna

Razvojem tehnologije povećava se aktivnost ljudi na društvenim mrežama. U zadnjih nekoliko godina osobe svih uzrasta sve više počinju objavljivati različite sadržaje na društvenim mrežama. Od statusa i komentara do slika i videa koji se dijele s prijateljima, rodbinom, ali i drugim korisnicima interneta koje potencijalno ne poznajemo. Iz tog razloga, od velike važnosti je biti savjestan prilikom objavljivanja bilo čega online, posebice ako se radi o sadržaju koji uključuje maloljetne osobe. Važno je propitivati se postoji li prijetnja zaštiti i dobrobiti osoba čije podatke objavljujemo.

Mnogi roditelji (u želji da pohvale svoje dijete i podijele lijepe uspomene) u najboljoj namjeri objavljuju podatke i slike svoje djece. Primjerice, prema podacima istraživanja Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, 65% roditelja objavilo je sliku predškolskog djeteta na društvenim mrežama, a 35% roditelja objavilo je slike djeteta u njegovom prvom mjesecu života. Prema svjetskim podacima, 50% roditelja dijeli smiješne ili zabavne slike (plakanje, čudne poze) djece, a 48% roditelja dijeli slike djece snimljene u rodilištu. U skladu s time, u zadnjih nekoliko godina diljem svijeta prisutan je trend pretjeranog dijeljenja osobnih podataka (npr. snimke i slike) djeteta od strane roditelja. Navedeni trend ima vlastiti naziv koji se označava pojmom sharenting (kombinacija riječi „share“ – dijeliti i „parent“ – roditelj). Pri tome, svaki put kada se objavi slika djeteta na internetu stvara se njegov online profil, odnosno digitalni otisak. Iako to može biti način za roditelje da podijele posebne trenutke s djecom i da se povežu s drugima, u isto vrijeme ova pojava izaziva zabrinutost zbog privatnosti i sigurnosti djece te povlači za sobom određene opasnosti.

Kao prvo, mlađa djeca nisu dovoljno zrela da mogu dati pristanak za objavljivanje svojih podataka. Primjerice, čak i ukoliko daju pristanak, moguće je da će promijeniti mišljenje kada budu zreliji i da će požaliti zbog toga. Slike potencijalno mogu biti sramotne za dijete ili ih izložiti mogućem izrugivanju ili nasilju od strane vršnjaka. Također, moguće je da se na slikama mogu otkriti mjesta koja dijete posjećuje, kojim aktivnostima se bavi i koje su njegove navike, što dijete može dovesti u opasnost. Objavljivanje slika djece povećava rizik da će te slike vidjeti predatori/pedofili. Takve slike oni mogu sakupljati, dijeliti te ih zloupotrebljavati na razne načine bez dopuštenja i znanja roditelja. Slično tome, objavljivanje slika djece može ih izložiti riziku od krađe identiteta, stoga moramo biti oprezni oko toga kakve slike objavljujemo i tko sve može imati pristup njima.

Kako i u stvarnom svijetu, tako i u onom digitalnome, potrebno je razmišljati o dugoročnim posljedicama i mogućim rizicima i opasnostima, posebice kada su u pitanju djeca. Važno je pravilno procijeniti što se dijeli i s kime. Razmišljanje o posljedicama i poštovanje privatnosti djeteta ključno je prilikom objavljivanja njihovih podataka online.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.