Animate Anyone najavio dolazak potpuno pokretnih deepfake-ova

deepfake nasl

Animate Anyone je AI program pomoću kojega će korisnici moći pretvarati statične slike u videozapise u pokretu, odnosno kreirati audio-vizualne sadržaje koji su manipulirani i uređeni na način da se što manje razlikuju od stvarnih sadržaja (tzv. deepfake). S obzirom na to da se radi o istraživačkom projektu, on još nije dostupan za komercijalnu upotrebu. Ipak, programeri aktivno rade na pripremi demo verzije, no točan datum objave programa još nije poznat. Projekt je trenutno dostupan samo na GitHub-u kao alat otvorenog koda.

Razvijena nova generativna video tehnika od strane istraživača u Institutu za inteligentno računarstvo Alibaba grupe predstavlja veliki pomak u odnosu na prethodne sustave. Ovaj alat umjetne inteligencije sada također renderira i sjene i druge elemente s uvjerljivim zakonima fizike. Iako je Animate Anyone i dalje daleko od savršenstva, program je dosta poboljšan, a generirane slike u konačnici imaju čvršću osnovu za rad te izgledaju puno bolje od verzija sličnih programa. Prepoznate su nesavršenosti programa u stvaranju realističnih videozapisa kod pokreta očiju i ruku te okretanja osobe. Ipak, ovo je ogroman pomak u usporedbi s prethodnim tehnikama u kojima su se potpuno gubili važni detalji poput odjeće i boje kose osobe.

Postoji puno mogućih opasnosti zbog moguće zloupotrebe ovog programa, poput manipuliranja određenih slika pojedinaca bez njihova pristanka, što može dovesti do brojnih problema poput krađe identiteta, širenja dezinformacija i slično. Trenutno je dostupno mnogo AI programa za kreiranje deepfake-ova i za neke od tih sadržaja se može lako primijetiti da se radi o deepfake-u, no postoje i oni kod kojih je vrlo teško razlučiti radi li se o deepfake-u ili stvarnosti. S napretkom tehnologije i razvojem alata očekuje se porast broja sličnih programa, a naglašava se potreba za edukacijom o istima.

Razvoji ovoga i sličnih programa naglašavaju mogućnost zloupotrebe fotografija koje objavljujemo na društvenim mrežama i internetu općenito. S obzirom da se ponekad događa da kroz opušteno scrollanje po društvenim mrežama ne razmišljamo o vjerodostojnosti informacija koje viđamo na istima te da pojedini videozapisi izrađeni na ovaj način mogu štetiti ugledu i časti oštećenih osoba ili predstavljati i teže povrede zakona, oprez je neophodan. Ipak, Animate Anyone može biti od velike koristi za razvojne programere videoigara, za filmove te modne dizajnere, no na internetu postoji puno zlonamjernih ljudi koji ovaj program mogu itekako iskoristiti na loše načine, stoga pozivamo na oprez.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.