Ohio želi ograničiti korištenje društvenih mreža za djecu

ohio nasl

15. siječnja 2024. godine u Ohio-u je na snagu trebao stupiti zakon potpisan u srpnju 2023. godine od strane republikanskog guvernera Mike-a DeWine-a, koji bi od platformi društvenih medija zahtijevao roditeljsku suglasnost prije stvaranja računa za djecu koja su mlađa od 16 godina.

Savezni sudac presudio je da se odluka o zakonu privremeno obustavi jer zakon vjerojatno krši Prvi amandman na „iznenađujuće grub“ način. Dok traje pravna bitka, odluka da se zakon privremeno obustavi predstavlja pobjedu tehnološke industrije u ranoj fazi borbe protiv vala saveznih zakona o društvenim medijima koji pokušavaju regulirati način na koji mladi pristupaju društvenim mrežama tehnoloških tvrtki. Takvi zakoni pojavili su se zbog nacionalne zabrinutosti radi mogućih negativnih utjecaja društvenih medija na mentalno zdravlje. Glavni sudac Saveznog okružnog suda za južni okrug Ohija – Algenon Marbley – izrazio je kako sumnja u to da je Ohio sposoban dokazati pred sudom da zakon može preživjeti provjeru ustavnosti prema Prvom amandmanu.

NetChoice – grupa iz tehnološke industrije koja zastupa Meta-u, TikTok, Snapchat i druge velike tehnološke tvrtke je tužila američku saveznu državu Ohio, odnosno državnog odvjetnika Dave-a Yost-a, zbog zakona koji je na čekanju. Naveli su kako zakon koji je na čekanju krši prava Prvog amandmana društvenih medijskih tvrtki i maloljetnih stanovnika Ohio-a te kako zakon protuustavno sprječava slobodu govora, a uz to je nejasan i previše opsežan.

Zakon o obavještavanju roditelja putem društvenih medija u Ohiju od društvenih medija zahtijeva da roditeljima daju svoje smjernice o privatnosti kako bi roditelji znali koji će sadržaji biti cenzurirani ili moderirani na profilima djece. Iz NetChoice-a navode kako će se boriti da osiguraju da svi građani Ohio-a mogu prihvatiti digitalne alate bez da se njihova privatnost, prava i sigurnost ugrožavaju. Važno je spomenuti da je NetChoice ranije postigao sudski nalog koji je privremeno obustavio provedbu zakona o društvenim mrežama u California-i Arkansas-u.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.