Kako postaviti jasna obiteljska pravila o korištenju digitalnih tehnologija?

Jeste li se ikad našli u situaciji kako govorite svojem djetetu da prestane igrati igricu ili da se udalji od računala, no bezuspješno? Čini li vam se da su ekrani preuzeli kontrolu nad vašim životom?

Mnogi se roditelji suočavaju svakodnevno upravo s ovakvim problemima, ali stalnim prigovaranjem postižu kontra efekt kod djece te se često osjećaju bespomoćno pri uspostavljanju kontrole nad digitalnom tehnologijom u vlastitom domu.

Upravljanje digitalnom tehnologijom i ponašanjem djece je iznimno preplavljujući i naporni zadatak, pogotovo u posljednjih godinu dana kada se i školsko okruženje kod većine djece preselilo u online okruženje. Digitalni svijet se razvija i svakim danom pojavljuju se neki novi pametni mobiteli i uređaji, aplikacije, nove vrste društvenih mreža i online prijetnji s kojima se djeca susreću.

Kako i kada to sve popratiti??

Iako se na prvi pogled može činiti da moramo postati digitalni stručnjaci kako bi ovladali svim tim modernim izazovima, prijetnjama i dostignućima, postoje ipak načini kako jednostavno možemo preuzeti kontrolu nad ekranima prije nego oni preuzmu kontrolu nad našom obitelji.

 

Imate li već postavljena pravila o korištenju digitalne tehnologije u svojem domu?

 

Možda imate nekoliko pravila koja nigdje nisu zapisana i koja se povremeno provode, a koja možda i sami kršite.

Djela govore više nego riječi!

Žao nam je ali moramo vam reći da je na roditeljima najveća odgovornost kada govorimo o postavljanju jasnih pravila korištenja ekrana i pridržavanju istih. Prije nego što uopće možemo pomoći djeci da donose mudre i razborite odluke te ih se pridržavaju, moramo se zapitati kako se mi ponašamo prilikom korištenja mobitela/računala itd.? Jesmo li često na telefonu? Igramo li igrice ili provodimo li vrijeme na društvenim mrežama u svakom slobodnom trenutku? Kako sami sebi ograničavamo tehnologiju i kako ona utječe na naše odnose s drugim ukućanima? Ako sami nismo samodisciplinirani  i većinu vremena provodimo pred ekranima, televizorom, računalom ili mobitelom kakvu poruku i model ponašanja postavljamo svojoj djeci?

 

Zašto je važno razgovarati s djecom o razlozima za postavljanje pravila o korištenju digitalnih tehnologija

Budite otvoreni u razgovoru s djecom o opasnostima korištenja interneta i digitalnih tehnologija poput  ovisnosti o internetu i tehnologijama te o drugim problemima koje prekomjerno korištenje može prouzročiti kod djece te im pokažite rezultate nekih od istraživanja utjecaja interneta i prekomjernog korištenja na djecu i mlade (kao npr. Nedostatak koncentracije, depresiju, anksioznost, loše ocjene i socijalnu izolaciju) – u tome vam mogu pomoći i ostali članci na našoj

Razgovor o internetu i tehnologijama ne mora biti dugačak te je dobro imati na umu da većina djece zaista želi zdravu obitelj i kad znaju da se postavljaju pravila koja ih štite, znaju da radite svoj posao kao njihovi roditelji. Iako se mogu ponašati frustrirano u danom trenutku, trajni rezultat su djeca koja se osjećaju sigurnije i samopouzdanije.

Za kraj donosimo vam neke od prijedloga za obiteljska pravila koja već danas možete isprintati i staviti na vidljivo mjesto, poput hladnjaka u kuhinji, kao podsjetnik vama i vašoj djeci, a ako vas zanima zašto baš ta pravila – objašnjenja slijede u nastavku teksta! 😊

 

KLIKNI – > U NAŠOJ OBITELJI

 

  1. Vrijeme za ekranom je privilegija, a ne pravo!

Dječja prava uređena su Konvencijom o pravima djeteta i svaki roditelj je DUŽAN svojoj djeci osigurati siguran dom, hranu, odjeću, obrazovanje i ljubav. Apsolutno nigdje nije navedeno da im MORATE pružiti TV, mobitele, tablete, računalo i dr. tehnologije – TO NISU PRAVA, već privilegija.

  1. Svako korištenje digitalne tehnologije mora biti odobreno od roditelja

Bilo da se radi o gledanju određene emisije, preuzimanju nove aplikacije ili igrice, korištenju obiteljskog računala važno je prvo vas obavijestiti i zatražiti vaše dopuštenje.

  1. Cijenimo više ljude nego tehnologiju

Koliko često vam se dogodi da vas dijete potpuno ignorira jer su ga televizor ili igrica potpuno zaokupili ili ste možda čuli kako vaša djeca koriste neprimjereni rječnik u online okruženju? Djecu treba učiti kako cijeniti svoje odnose s bližnjima te im i svojim primjerom pokazati kako su članovi obitelji, prijatelji i odnosi uvijek na prvom mjestu, ispred tehnologije. Ako dijete ne reagira na vas jer je previše zaokupljeno tehnologijom, tehnologija se može ostatak dana isključiti, ponekad i ostatak tjedna.

Kad je riječ o neprimjerenom ponašanju prema vršnjacima/ prijateljima i drugima na internetu, bilo da se radi o neprimjerenoj komunikaciji pri igranju igrica ili kod starije djece o vrijeđanju, izbacivanju iz grupe ili druga neprimjerena ponašanja prema drugom djetetu, korištenje se prekida u tom trenutku. Međutim, važno je razgovarati o tome zašto su se ponašali na određeni način i što takvim ponašanjem izazivaju kod drugih ljudi te kako primjereno komunicirati u online svijetu i izvan njega.

  1. Ekranima nije mjesto za obiteljskim stolom

Vrijeme za obiteljskim stolom je najbolja prilika koju imamo kao roditelji da se povežemo sa svojom djecom i saznamo što se događa u njihovom životu. Ako su svi previše zauzeti digitalnim uređajima, gubimo ovo važno obiteljsko vrijeme.

  1. Ekrane koristimo u dnevnoj sobi

Postoji mnogo istraživanja koja pokazuju da ekranima nije mjesto u dječjim spavaćim sobama. Ne postoji dovoljno dobar razlog da dijete (dijete u tinejdžerskom dobu) mora imati bilo kakvu tehnologiju iza zatvorenih vrata. Takva privilegija – korištenje ekrana bez mogućnosti ikakvog nadzora- poziva na probleme, odnosno omogućuje nekritički pristup neprimjerenom sadržaju na ekranima.

  1. Obaveze, škola i zadaća idu prije TV-a i igrica

Ovdje se vraćamo na to da je tehnologija privilegija, a ne pravo. Djeci treba omogućiti učenje kako postaviti pravilno prioritete i što je na prvom mjestu.

  1. Nakon zahtjeva za gašenjem ekrana nema više rasprave

Zamislite da uživate u svojoj seriji kada vam odjednom dođe supružnik u sobu, ugasi televizor i kaže vrijeme je za spavanje. Vjerujemo da bi vam razina ljutnje skočila u visine. Možete zamisliti što se onda događa djetetu kada mu se bez prethodne najave ili jasnih očekivanja o trajanju neke aktivnosti uskrati ono u čemu uživa. Upravo zato, važno je razgovarati s djecom o vremenskim ograničenjima korištenja tehnologije prije samih ograničavanja te dijete na vrijeme obavijestiti, najmanje pet minuta prije nego što treba isključiti ili prestati s nekom online aktivnosti.  Na taj način stvarate i sigurno i predvidljivo mjesto za dijete te ono onda zna što može očekivati od vas, a same rasprave postaju onda i suvišne.

  1. Ako pokidamo, pomažemo u plaćanju zamjene

Većina digitalnih uređaja je skupa. U redu je razgovarati s djecom o ulaganju, kupnji i važnosti pravilne brige za imovinu. Maloj djeci može se pokazati pravi i pogrešan način rukovanja različitim uređajima te dogovoriti sigurno mjesto za odlaganje stvari kad završe s njima. Ako se uređaj pokida, dogovara se u kojem iznosu i kako svaki član obitelji sudjeluje u popravku i/ili kupovini novog uređaja.

  1. Koristimo digitalnu tehnologiju primjereno, u suprotnom ju gubimo

Kako bi to spriječili neprimjereno korištenje digitalnih uređaja i interneta važno je sa svojim djetetom razgovarati o opasnostima koje postoje u online svijetu. Potrebno je razjasniti i uvjeriti se da dijete razumije kakav način komunikacije na internetu je prihvatljiv, koje se fotografije mogu objavljivati a koje ne i zašto. Nemojte pretpostavljati da to vaše dijete zna, provjerite njegove stavove, budite otvoreni i iznesite koja su primjerena ponašanja. Djeca i mnogi odrasli imaju lažan osjećaj anonimnosti kada komuniciraju s drugima putem interneta te se mogu ponašati ili govoriti na način koji inače ne bi u offline svijetu.