Otvoreno pismo zaposlenika AI tvrtki otkriva rizike umjetne inteligencije

ai otvoreno pismo

S napretkom umjetne inteligencije svakako raste i zabrinutost oko mogućih rizika koje ona može donijeti. Čak i neki sadašnji i nekadašnji zaposlenici AI tvrtki upozoravaju, a neki su potpisali i otvoreno pismo koje poziva na zaštitu „zviždača“ (whistleblower – predstavlja aktivnost osobe, često zaposlenika, koji otkriva informacije o aktivnostima unutar organizacije koje smatra nemoralnim, nezakonitim, nesigurnim, lažnim ili nedopuštenim ) dok se umjetna inteligencija vrlo brzo razvija.

Radi se o sadašnjim i bivšim zaposlenicima AI tvrtki, a u pismu koje su objavili upozoravaju da tvrtka i njezini konkurenti grade umjetnu inteligenciju s neopravdanim rizikom, da nema dovoljno nadzora, te da uz to ušutkavaju zaposlenike koji bi mogli svjedočiti neodgovornim aktivnostima.

Tajne umjetne inteligencije koje znaju samo – ljudi

U pismu navode kako ti rizici variraju od daljnjeg učvrščivanja postojećih nejednakosti, preko manipulacije i dezinformacija do…Isto tako dodaju da AI kompanije imaju snažan financijski poticaj da izbjegnu učinkovit nadzor te nisu uvjereni da su posebne strukture korporativnog upravljanja…

U pismu, između ostalog, navode kako ti rizici variraju od daljnjeg učvršćivanja postojećih nejednakosti, preko manipulacije i dezinformacija, do gubitka kontrole nad autonomnim AI sustavima što bi potencijalno moglo rezultirati izumiranjem ljudi. Navode i kako su same kompanije priznale navedene rizike, te kako se nadaju da se rizici mogu ublažiti uz dovoljno smjernica od strane zdravstvene zajednice, javnost i donositelja politika. Isto tako dodaju da AI kompanije imaju snažne financijske poticaje da izbjegnu učinkovit nadzor te nisu uvjereni da su posebne strukture korporativnog upravljanja dovoljne da to promijene. Upozoravaju i kako sve dok ne postoji učinkovit vladin nadzor nad tim korporacijama, zaposlenici su rijetki koje ih mogu pozvati na odgovornost. Pismo poziva OpenAI te sve AI tvrtke da se obvežu kako neće kažnjavati zaposlenike koji govore o njihovim aktivnostima te da uspostave provjerljive načine kako bi radnici anonimno mogli dati povratne informacije o svojim aktivnostima. Izražavaju i zabrinutost oko toga kako uobičajene zaštite „zviždača“ nisu dovoljne jer se fokusiraju na ilegalne akivnosti, a mnogi rizici još uvijek nisu regulirani.

OpenAI je nedavno bio pod kritikama jer je tvrtka prijetila gubitkom stečene imovine koju su zaspolenici zaradili tijekom svog vremena u tvrtki, ukoliko ne potpišu ili prekrše ugovore o nekritiziranju, kojim im se zabranjuje kritiziranje tvrtke ili bilo kakvo spominjanje postojanja takvog ugovora, što je bilo objavljeno u članku na Vox-u. Izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, nedavno je na X-u rekao da nije bio svjestan takvih angažmana i da će se ta klauzula ukloniti, čime će zaposlenici biti slobodni govoriti.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.