vector-cartoon-illustration-empty-kindergarten-room-with-furniture-toys-young-children-n_1441-1926

Online aplikacije kao alati za učenje

Piše: Iva Vidanec

Zatvoreni u svoja četiri zida roditelji sve češće dopuštaju djeci duže provođenje vremena uz digitalne uređaje. Preusmjeravanje pažnje na zabavan sadržaj može roditelju pružiti vrijeme za sebe i obavljanje obaveza za posao. Međutim, dječje zabavljanje u online svijetu ne mora uvijek biti kvalitetno i poučno. Stoga, potrebno je istražiti mogućnosti te osigurati djetetu poticajne i edukativne sadržaje! Evo popisa nekih kvalitetnih izbora online aplikacija sa sadržajima za djecu!

Aplikacije za djecu 2-5 godina

  1. Igre za učenje za malu djecu: U ovoj je aplikaciji nekoliko kategorija aktivnosti: veličina, brojanje, slagalice, pažnja, oblici, bojenje, pamćenje i dr. tijekom kojih dijete može razvijati različite sposobnosti. Osnovni oblik ove aplikacije je besplatan, dok se nadogradnje naplaćuju.
  2. Learning app for kids: Edukativne igre za najmlađe uzraste u kojima djeca uče riječi pomoću interaktivnih kartica. Interaktivnu karticu prati hrvatski izgovor sadržaja kartice pri čemu dijete paralelno povezuje riječi sa značenjima. Igrica je osmišljena u obliku igara koje je moguće igrati besplatno i bez Wi-Fi veze.
  3. Klavirska djeca – glazba i pjesme: Zabavna glazbena igra u kojoj dijete saznaje i uči o zvukovima različitih instrumenata i životinja. Također, može naučiti svirati omiljene pjesmice!
  4. Early Learning World: Aplikacija u kojoj dijete uči slova, brojeve, nazive životinja, boje paralelno slušajući izgovor na engleskom jeziku. Vrlo jednostavna edukativna igra namijenjena najmlađim uzrastima.

Pronašli smo i aplikacije za predškolce i djecu ranog osnovnoškolskog uzrasta!

  1. Jezična gradilica: Edukativna aplikacija koja potiče razvoj govora. Namijenjena je predškolskom uzrastu, no koristiti se i u ranoj osnovnoškolskoj dobi. Aktivnosti se primarno zasnivaju na razlikovanju jednine i množine, kao i razlikovanju imenica od glagola.
  2. Pamtilica: Ova je aplikacija namijenjena svim korisnicima predškolske dobi koji pokazuju interes za čitanjem, ali i za one koji se nalaze u fazi prepoznavanja i izdvajanja prvog glasa. Zasniva se na uparivanju početnog glasa riječi s njegovim simbolom. Odabirom simbola reproducira se zvučni zapis.
  3. Koliko je sati: Igrica u kojoj dijete uči prepoznati vrijeme na analognom i digitalnom satu. Svojim pozadinski uređenjem aplikacija pomaže djetetu da poveže vrijeme na satu s pripadajućim vremenskim uvjetima dana (npr. ako je na satu 16:00, u pozadini će se prikazati sunce, a noć će biti prikazana ako je na satu 4:00).
  4. Pisalica: Aplikacija koja predškolcima i školarcima pomaže u učenju pisanja velikih tiskanih slova. Ova jednostavna aplikacija namijenjena je savladavanju pravilne orijentacije i smjera pisanja slova.
  5. ABC predškolska djeca – učenje igre: U ovoj se igrici uči engleski jezik – abeceda, brojevi, oblici i boje. U njoj se nalaze kreativno osmišljeni radni listovi koji se koriste u obrazovnim aktivnostima za predškolce!
  6. Ponašalica: Aplikacija namijenjena razumijevanju socijalnih situacija. Ponuđeni su grafički prikazi socijalnih situacija te pripadajući opisi. Roditelji zajedno s djecom opisuju predstavljenu situaciju čime se stječe uvid u djetetov doživljaj.

Svaka je od navedenih aplikacija popraćena zanimljivom grafikom koja stimulira djetetovu pažnju. Zanimljivi zadatci zadržavaju dijete u aktivnostima koje potiču razvoj različitih sposobnosti. Naravno, ovo su samo neke od brojnih dostupnih aplikacija. Pronađite one aplikacije koje najbolje odgovaraju vašem djetetu i potaknite učenje kroz zabavu! Naravno, imajmo na umu da je djetetu najvažnije ono učenje uživo, dok su online aplikacije samo jedan od korisnih alata u ostvarenju cilja!

Ivin online kutak
stressful-day-office-young-businessman-holding-hands-his-face-while-sitting-desk-creative-office-stock-exchange-trading-forex-finance-graphic-concept_146671-15021
Doomscrolling

Provjeravanje negativnih vijesti dva sata prije spavanja neće zaustaviti pandemiju – ali može zaustaviti nas!