Što možemo učiniti kako bismo ostali sigurni na društvenim mrežama – smjernice i savjeti

sini clanak nasl

U današnje vrijeme možemo svjedočiti činjenici da je prava rijetkost da netko nema otvoren profil na barem jednoj od društvenih mreža, osobito onda kada govorimo o mladima. Društvene mreže nude nam brojne zanimljive sadržaje te čine sve kako bi našu pažnju zadržale satima. Osim toga, otvaraju nam mogućnost komunikacije i dijeljenja sadržaja s ljudima diljem svijeta. Svakako je važno razmisliti o tome kako nisu svi ljudi dobronamjerni, te kako naše aktivnosti na društvenim mrežama mogu pratiti i oni zlonamjerni pojedinci koji ono što dijelimo mogu iskoristiti na različite načine. Svatko na internetu ostavlja svoj digitalni otisak, stoga je važno kvalitetno upravljati  tragom koji ostavljamo. Naša je odluka što ćemo dijeliti na društvenim mrežama, no što će drugi raditi s informacijama koje dijelimo možda nije uvijek pod našom kontrolom.

 

Koji su ključni koraci?

 

  • Koristite snažne lozinke: Sve su češći napadi, stoga je odabir lozinke vrlo važan. Važno je izraditi snažnu lozinku koja vam može osigurati zaštitu osobnih podataka. U jednom od naših prethodnih članaka možete pročitati savjete za izradu sigurne i kvalitetne lozinke.
  • Koristite različite lozinke za različite društvene mreže: Ovo je važno kako u slučaju napada zlonamjerni pojedinci ne bi imali pristup svim društvenim mrežama na kojima imate istu lozinku. Ukoliko vam je teško zapamtiti veliki broj lozinki, možete isprobati aplikacije za sigurno čuvanje lozinki.
  • Koristite dvostupanjsku autentifikaciju (2FA): Dodajte dodatni sloj sigurnosti i osigurajte da druge osobe ne mogu pristupiti vašem profilu.
  • Nemojte prihvaćati zahtjeve za prijateljstvo od nepoznatih osoba niti dodavati nepoznate osobe: Ograničite društvene mreže na članove obitelji i prijatelje kako biste se zaštitili od toga da zlonamjerni pojedinci prate sadržaje koje objavljujete.
  • Nemojte objavljivati svoje osobne informacije: Što više informacija o sebi podijelite, to je zlonamjernim pojedincima lakše ukrasti vaš identitet. Broj telefona, kućna adresa ili broj vaše kreditne kartice nisu informacije za dijeljenje na društvenim mrežama!
  • Zapamtite da sve što je jednom objavljeno ostavlja vaš digitalni otisak: Dva puta razmislite prije nego što se odlučite objaviti nešto na društvenim mrežama. Nemojte objavljivati nešto za što ne biste željeli da vaši budući poslodavci vide.
  • Prije objavljivanja fotografija s prijateljima, pitajte ih za odobrenje!
  • Uredite postavke o označavanju na fotografijama: Ukoliko ne želite da svatko ima mogućnost označiti vas na slikama te da iste budu javno podijeljene na vašem profilu, možete promijeniti postavke da pregledate fotografije na kojima ste označeni te upravljate time hoće li se iste pokazati na vašem profilu ili ne.
  • Nemojte dijeliti informacije o tome kada i gdje ćete sljedeće otputovati: Zlonamjerni pojedinci mogu pratiti vaše kretanje te objavljivanje informacija o tome gdje sutra putujete može im poslužiti kao informacija da će vaša kuća biti prazna. Tada mogu ciljati na vaš dom jer znaju da vas neće biti kod kuće. Nikada ne znate tko prati vaše kretanje, stoga je savjet da ne dijelite svoju lokaciju kada putujete. Lokaciju putovanja na kojemu ste bili možete objaviti nakon povratka.
  • Uredite postavke opasnosti: Svoj profil stavite kao privatni, sakrijte svoje prijatelje te praćenje vaših objava omogućite samo prijateljima.
  • Blokirajte i prijavite uznemiravanja: Ukoliko doživite uznemiravanje i prijetnje, spriječite osobe od daljnjeg uznemiravanja blokiranjem te zaštitite sebe i druge prijavljivanjem profila. Profile možete prijaviti na samim društvenim mrežama, Centru za sigurniji internet putem Hotline obrasca za prijavu ilegalnog sadržaja ili policiji putem Red buttona. Ne zaboravite čuvati dokaze i napraviti snimke zaslona!
  • Nemojte otvarati sumnjive linkove: Čak i ako dolaze od vaših prijatelja, važno je ne otvarati ih. Može se raditi o linkovima koji će nauditi vašem uređaju ili koji će uzeti vaše privatne podatke.
  • Izbjegavajte korištenje društvenih mreža putem javnih Wi-Fi mreža: Koristite osobne i privatne Wi-Fi mreže ili mobilne podatke sa svog mobitela.

 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.